Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Οι Δικοί Μου Άνθρωποι


Καλώς σε... θέλω απόψε να σου πω μια ιστορία για κάποιους ανθρώπους που γνωρίζω. 
Άκουσε αν θέλεις κι αυτό μαζί :)

Το αποψινό βράδυ προμηνύεται κρύο και το κρύο πάντοτε μου φέρνει στον νου ό,τι αγαπώ. Άλλοτε κάνει τη σκέψη μου να χάνεται σε αναμνήσεις παλιές, σε γκρίζες αναμνήσεις όλων μου των πρωινών και σε μυρωδιές της φύσης, των δέντρων, του χώματος… και άλλοτε με τον συλλογισμό μου ακουμπώ έναν έναν τους ανθρώπους της καρδιάς μου και στροβιλίζομαι για λίγο γύρω τους σαν άνεμος, αναρωτώμενη αν είναι καλά. Αν πονούν. Αν χρειάζονται κάτι. Αναρωτώμενη αν είμαι αρκετά δοσμένη σε εκείνους, αν τους το δείχνω και αν τους είναι αρκετό. Ξέρω πως κάποιους αφήνω παραπονεμένους κι αυτό με πληγώνει. Κι όσο περνάνε οι μέρες κι εναλλάσσονται μεταξύ τους τόσο γρήγορα όσο συνηθίζουν, ελπίζω δυνατότερα πως θα καταφέρω μια μέρα να πω πως στάθηκα στο πλάι τους όπως τους πρέπει. Όπως απόλυτα τους αξίζει. 

Οι άνθρωποι οι δικοί μου δεν είναι κτητικοί. Κι ούτε μου’χουν πει πολλά «όχι». Ο χώρος που μου αφήνουν και ο τρόπος τους μου επιτρέπει να σχεδιάζω την καθημερινότητά μου και απόφαση στην απόφαση, σιγά σιγά, να χτίζω τη ζωή μου. Ακόμα και που βλέπουν να κάνω λάθη και να της φτιάχνω ένα μέλλον σκούρο, δεν μου κακιώνουν ούτε με παρατηρούν. Οι άνθρωποι οι δικοί μου δεν κάνουν πολλές ερωτήσεις: τους ενδιαφέρει ίσως αν έχω φάει καλά σήμερα και μήπως κάποιος με στενοχώρησε. Οι άνθρωποι οι δικοί μου έχουν πάντοτε μια αγκαλιά για μένα, ένα έτοιμο δάκρυ στα μάτια κι ένα τσιγάρο στην περίπτωση που το χρειαστώ. Έχουν λίγα πράγματα, μα είναι διατεθειμένοι να μου τα χαρίσουν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να ονομάσω τι είναι αυτό που ζητώ. Είναι κι αγαπημένοι μεταξύ τους, γιατί δεν έχουν άλλον τρόπο κι άλλο δρόμο απ’την αγάπη.
                Οι άνθρωποι οι δικοί μου ξέρω πως είναι  πάντα εκεί. Ξέρω πως κάποιο βράδυ που εγώ κοιμόμουν, μπήκαν στο δωμάτιό μου κρυφά κι έχουν από τότε εναποθέσει στην καρδιά μου ένα κομμάτι της δικής τους, κρύβοντάς το βαθιά μέσα μου για να μην το αισθάνομαι και μ’ενοχλεί και το καταλάβω. Κι έτσι εξηγείται που με νιώθουν… που με προλαβαίνουν τόσο θεαματικά. Που δεν χρειάστηκε συνήθως να τους πω, γνώριζαν ήδη. Και είχαν ήδη σχεδιασμένο το way out μου, για να με βγάλουν απ’τα μπερδεμένα μου σκοτάδια πάλι στο φως και να συνεχίσω να περπατάω. Κοντά τους ή όχι.
                Και δεν ζητούν ανταλλάγματα ποτέ.  Κι ας έχουν χτυπηθεί φορές όπου δεν άντεχαν να τους αγγίξουν, κι ας τους έχουν παρθεί αγάπες που δεν άντεχαν να τους πάρουν. Ανταλλάγματα ποτέ για όσα δίνουν. Ίσως είναι γιατί είναι μαγικοί άνθρωποι οι δικοί μου οι άνθρωποι...
                Οι άνθρωποι οι δικοί μου έχουν μάθει να μην ακούν λόγια, γιατί δεν είμαι τόσο καλή στα λόγια που είναι γεννήματα του ίδιου του πυρήνα της ψυχής μου. Είναι αγάπες κι αγάπες και κάποιες αγάπες δυσκολεύονται να μπουν στα στενά καλούπια των φθόγγων, των λέξεων και των φράσεων.  Αλλά μια και πέρα απ’τη διατύπωση τα κάνω θάλασσα και στις πράξεις καμιά φορά, απόψε εδώ μακριά τους σκέφτομαι τι να ξέρουν τελικά. Κι αν όσα ξέρουν είναι αρκετά… Αν θα μπορέσουν ποτέ να είναι αρκετά, να είναι «αυτά» και να μην υπάρχουν άλλα.                     
                Απόψε εδώ μακριά τους κοιτάζοντας απ'το παράθυρο τον αέρα να σαλεύει τα σκοτεινά απ΄το χρώμα της νυχτιάς κλαδιά των δέντρων, εγώ θα ονειρευτώ πως ταξιδεύουμε μαζί σ'όλα τα όμορφα μέρη που λαχτάρησα ποτέ να βρεθώ. Πως τους δείχνω πράγματα που τους συγκινούν, πως τους πάω όπου δεν πίστευαν ποτέ ότι θα βρεθούν. Πως τρώμε και πίνουμε ώσπου να κοκκινίσουν τα μάγουλα, τ'αυτιά και η καρδιά μας απ'τη θέρμη και τη χαρά. Πως κρατιόμαστε απ'το χέρι, με εμένα στη μέση, και περπατάμε κοιτάζοντας τριγύρω εδώ κι εκεί, σ'ό,τι ο Θεός έπλασε πιο ωραίο, σε μέρη σαν κι αυτά: 









Είστε τα δύο κομμάτια που με αποτελούν.
Για πάντα.

13 σχόλια:

  1. Οι δικοί μας άνθρωποι πάντα έχουν μια αγκαλιά για εμάς, όπως και εμείς για αυτούς.
    Πολύ όμορφες οι σκέψεις σου και ο επίλογος με συγκίνησε πολύ.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Ελένη μου! Να χαίρεσαι κι εσύ τη δική σου οικογένεια!
      Καλό βράδυ να έχουμε, σ'ευχαριστώ πολύ που πέρασες :)

      Διαγραφή
  2. Τι υπέροχο μπλοκόσπιτο είναι αυτό;
    Καλως σε βρήκα!
    Καλως όρισες στη μπλοκογειτονιά μας.
    Τι ομορφα λογια που διαβασα μολις, πολυ ωραια ανάρτηση, ρέει αγάπη απο παντού.
    Να είσαι καλά γλυκό πλάσμα.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε το πιστεύω, είσαι η ανασούλα απο το μια αναπνοη;
    ποσα χρονια!!!
    θυμαμαι σε πρωτοσυναντησα ερχομενη στη μπλοκογειτονια πριν πεντε χρονια σχεδον
    χαιρομαι πολυ που σε ξαναβρισκω και εισαι καλα
    τωρα το διαπιστωσα διαβαζοντας το προφιλ σου
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς βρισκόμαστε και πάλι λοιπόν, Κική μου!
      Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια καλή μου, για όλα που έγραψες & που με θυμάσαι βέβαια!
      Ελπίζω να τα λέμε τώρα συχνά και πάλι, να είσαι καλά, καλό σου βράδυ :)

      Διαγραφή
  4. Είσαι πολύ τυχερή καλή μου που νιώθεις τόση αγάπη και ταυτόχρονα δίνεις απλόχερα την αγάπη αυτή στους ανθρώπους σου. Είναι το πιο ακριβό φυλαχτό!
    Καλήμέρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι τυχερή που έχω ανθρώπους που μου εμπνέουν τέτοια συναισθήματα, κυρίως. Αν και είναι μετρημένοι, μπορούν! Εύκολα!
      Σ'ευχαριστώ που πέρασες κορίτσι μου, φιλάκια, καλό μας βραδάκι!

      Διαγραφή
  5. Είναι ευλογία να υπάρχουν στη ζωή σου τέτοιοι άνθρωποι!
    Δεν έχω να σου γράψω πολλά: Με συγκίνησες!
    Φιλί γλυκό και τρυφερό για εσένα και τους ανθρώπους τους δικούς, ναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμιά φορά το συνειδητοποιώ κι εγώ... είναι πράγματι ευλογία!
      Φιλιά καλούλα μου! Καλό μας βράδυ! :)

      Διαγραφή
  6. Καλώς σε βρίσκω στο σπιτικό σου με τούτη την συγκλονιστική αναρτηςη ηταν ότι θαθελα να πω ότι θαθελα να νοιωσω ότι θαθελα να ψυχανεμίστηκα απο τους δικούς μου ανθρώπους για τους δικούς μου ανθρώπους σε ευχαριστω σε φιλωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλώς μου ήρθες Κάτια, λοιπόν!
      Παρακαλώ, χαίρομαι πολύ που ένιωσες να σε εκφράζει το κείμενό μου!
      Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  7. "Είναι αγάπες κι αγάπες και κάποιες αγάπες δυσκολεύονται να μπουν στα στενά καλούπια των φθόγγων, των λέξεων και των φράσεων"....
    Οι δικοί μας άνθρωποι πάντα ξέρουν την αγάπη μας γι αυτούς με όποιο τρόπο κι αν εκφραστεί ή εκδηλωθεί. Ακριβώς όπως γνωρίζουμε κι εμείς την δική τους. Και μόνο που ονειρεύτηκες ένα τέτοιο όμορφο ταξίδι έκανες στους δικούς σου ανθρώπους ένα υπέροχο δώρο! Να σαι καλά και να μοιράζεσαι μαζί μας τόσο συγκλονιστικά κείμενα! Καλό Σαββατοκύριακο! φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να την ξέρουν, να απαλλαγούμε από την αμφιβολία...
      Να'σαι καλά Βιβή μου! Καλό Σαββατοκύριακο και σε εσένα, φιλιά :)

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ να μοιραστείτε μαζί μου τις σκέψεις σας. Είστε ευπρόσδεκτοι να σχολιάσετε όπως αισθάνεστε!