Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Περί Ελευθερίας



Οι άνθρωποι που θέλουν να παραμείνουν ο ένας πλάι στον άλλον, βρίσκουν τρόπους να μείνουν ενωμένοι και λόγους να μην φεύγουν, καθημερινά, ορμώμενοι μονάχα απ’ό,τι νιώθουν. Αυτό είναι πολύ, και τους αρκεί. 

Ελεύθερος για μένα δεν είναι αυτός που δεν είναι δεσμευμένος.Eλεύθερος δεν είναι όποιος δεν βρίσκεται σε σχέση. Ελεύθερος είναι αυτός που, "δεσμευμένος" ή μη, δηλαδή σε σχέση ή όχι, δεν είναι δεσμευμένος ψυχικά. Αυτός που μπορεί και σκέφτεται ακόμα με βάση το ποιος είναι και όχι με βάση το ποιος έγινε αναγκαστικά. Αυτός που μπορεί ακόμα να επιλέγει για τη ζωή του και να τη σχεδιάζει ο ίδιος. 

Αυτός που μένει στη σχέση του γιατί το αποφασίζει κάθε πρωί, ξανά και ξανά, ξέροντας όλα τα δεδομένα. 'Οχι γιατί έχει υπογράψει κάτι που του υπαγορεύει πως δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Οπότε η "ελεύθερη σχέση" εκείνη που σημαίνει απλώς κοιμάμαι με κάποιον και τον ερωτεύομαι απαλά ή βαριά, μέχρι να ερωτευτώ άλλον, έχει λάθος ονομασία και καταχράται διαβρωτικά την έννοια της ελευθερίας. Ελεύθερη σχέση είναι η σχέση, η όποιας μορφής σχέση, στην οποία νιώθεις ότι δεν συρρικνώνεσαι. Ελεύθερη σχέση μπορεί να είναι μια σχέση απολαυστικά αποκλειστική και δεσμευτική... Ακόμη και παντρεμένοι μπορούν να έχουν καταφέρει να έχουν τέτοια. Ελεύθερη σχέση είναι ίσως η έξυπνη μορφή σχέσης. Και ίσως πάλι, αυτή που να κρατάει περισσότερο, τελικά.

21 σχόλια:

  1. Ελευθερία αγαπημένη μου!
    Το υπερτατο αγαθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και στη σχεση η ελευθερια αγαθο ειναι παλι αρκει να "ασκειται" σωστα. :)

    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό υποστηρίζω, κι είναι εύκολο να παρεξηγηθώ. Ότι είμαι υπέρ της ελευθερίας στη σχέση, υπογραμμίζω το σχέση. Σε κανονική σχέση. Να μένει το ζευγάρι μαζί επειδή πραγματικά το επιθυμεί! Κι ότι αγαπημένο ζευγάρι δεν είναι μόνο το παντρεμένο ζευγάρι. Κι ότι όποιος δεν θέλει να παντρευτεί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν αγαπάει τον σύντροφό του.
      Καλημέρα Κική μου :)

      Διαγραφή
  3. Έμαθα με τα χρόνια να είμαι κατά τού γάμου, αφού οι περισσότεροι χάνουν εντός του, την ελευθερία τους και την αξιοπρέπεια τους, αλλά δεν το αντιλαμβάνονται, κι αν ακόμα το αντιληφθούν, αρνούνται να κάνουν κάτι γι' αυτό. Φιλιά και καλημέρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πετράδι μου εγώ είμαι αρκετά μικρή σε ηλικία και δεν είμαι σίγουρη ακόμα και για την ίδια μου τη γνώμη. Μπορεί να αλλάξει πάλι σε λίγο. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, παντρεμένοι ή όχι, θεωρώ ότι πρέπει κάποια πράγματα να μένουν ανέπαφα. Γιατί σε μία σχέση δεν αρκεί μόνο η αγάπη, πρέπει να υπάρχει και έρωτας και για να υπάρχει έρωτας πρέπει να υπάρχει ελευθερία.
      Είναι συνυφασμένα, νομίζω...
      :)

      Διαγραφή
  4. Οι σχέσεις πρέπει να αναπνέουν
    και μόνο με τον αέρα της ελευθερίας
    καταφέρνουν να είναι ουσιαστικές
    όταν αρχίσουν οι μεγάλοι συμβιβασμοί
    η αγάπη κι έρωτας δεν υφίστανται
    Η ελευθερία λειτουργεί όπως ο αέρας
    στο χώμα που το γονιμοποιεί

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο ωραία τα γράφεις πάντα, Ελένη!
      Καλό σου μεσημέρι... :)

      Διαγραφή
  5. Πόσο συμφωνώ μαζί σου! Πιστεύω πως μόνοι μας διαμορφώνουμε (ή δεν διαμορφώνουμε) τη μορφή της σχέσης που έχουμε. Αν θέλεις να έχεις έναν επιτυχημένο γάμο/μια επιτυχημένη σχέση, θα κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση. Θα κοπιάσεις γι΄αυτό και για τα πάντα που συνδέονται μ' αυτό. Αν νομίζεις ότι μπορεί να έχεις κάτι τέτοιο χωρίς κόπο και κοινή προσπάθεια, τότε απλά θα αποτύχεις, θα σου το δείξει αυτό η πορεία της ζωής σου και της σχέσης. Δε θα φταίει όμως ούτε ο γάμος ως θεσμός (έχω βαρεθεί το κλισέ "ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα" - κι εσύ πού ήσουν; Και τι έκανες γι΄αυτό;), ούτε η σχέση ως σχέση - θα ευθύνεσαι πάνω από όλα εσύ και ο σύντροφός σου που δεν το προσπαθήσατε αμοιβαία, όσο έπρεπε.
    Η ελευθερία είναι σημαντική και για τα δύο μέρη - μην ξεχνάς πως κανείς δε θέλει να είναι έγκλειστος και σκλάβος, κι αν υπάρξει έτσι, δε θα αντέξει για πολύ καιρό· θα εξεγερθεί. Το πρόβλημα είναι πως τείνουμε πλέον να σκλαβώνουμε τους ανθρώπους μας, στο όνομα των δικών μας εγωισμών και ανασφαλειών... κι εκεί κάπου είναι που χαλάει η συνταγή.
    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γάμος και σχέση είμαστε εμείς... Δεν είναι θεσμοί-οντότητες που μπαίνουν ανάμεσά μας και κανονίζουν τι θα συμβεί στις σχέσεις μας. Είναι εύκολο να τα φορτώνουμε όλα στον γάμο, ότι ο γάμος κάνει το ένα κακό, το άλλο. Εμείς συμπεριφερόμαστε λάθος μες στους γάμους και προκύπτουν οι καταστάσεις που προκύπτουν.
      Και αν τυχόν μες στην ελευθερία που προτείνουμε κάποιος παραφερθεί (π.χ απιστήσει), δεν φταίει και πάλι κανένας θεσμός, ούτε εμείς που δεν ήμασταν δυνάστες. Θα φταίνε άλλα πράγματα, κακή επιλογή συντρόφου, κακή κρίση εκείνου που το έκανε, ή πολλά άλλα...
      Πάντως η ελευθερία, αν την διατηρούμε και την τρέφουμε σωστά και δεν τη δίνουμε ή παίρνουμε καταχρηστικά, δεν πιστεύω ότι κάνει ποτέ κανένα κακό.
      Καλό απόγευμα Έλλη μου!

      Διαγραφή
  6. Πόσα χρόνια χρειαστήκαμε ως κοινωνία για να καταλάβουμε πως άλλο συμβίωση κι άλλο γάμος...Μπορεί το ένα να δέσει με το άλλο, αλλά δεν είναι ταυτόσημα.
    Και δεν ξέρω αν ακόμα έχουμε αντιληφθεί πως ελευθερία δεν σημαίνει δεν συμβιώνω, δεν μοιράζομαι τη ζωή μου. Οι άνθρωποι αφαιρούν την ελευθερία, όχι η συμβίωση.
    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ελευθερία δεν σημαίνει δεν συμβιώνω, δεν μοιράζομαι τη ζωή μου".
      Ακόμα, Αλεξάνδρα, ακόμα. Να είσαι βέβαιη πως ακόμα!
      Και σε εσένα καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  7. Με έχεις καλύψει πλήρως!!!!
    :-)
    Συμφωνώ απόλυτα, κορίτσι μου, μαζί σου!
    (Και ναι: Είναι όντως πολύ επικίνδυνο να παρεξηγηθούν τα λεγόμενά μας...)
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά! Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Iωάννα μου με μία γρήγορη ανάγνωση είναι σαν να υποστηρίζω τις ελεύθερες σχέσεις με τη σύγχρονη (κακή) έννοια, σαν να αρνούμαι τον θεσμό του γάμου και σαν να προτείνω να μην δενόμαστε σοβαρά με κανέναν άνθρωπο!
      Καμία σχέση! Εγώ εννοώ απλά ότι χρειάζεται μες στις σχέσεις μας να υπάρχει η στοιχειώδης ελευθερία για να αναπνέουμε κανονικά.
      Θέλει προσεκτικό διάβασμα η ανάρτηση, χαχα. Καλό βράδυ :)

      Διαγραφή
  8. Προσυπογράφω κάθε σου λέξη! Έτσι ακριβώς αλλά για να πούμε την αλήθεια πρέπει να υπάρχει και ωριμότητα του ατόμου να μπορεί να μείνει σε μια σχέση επειδή έτσι αισθάνεται και χωρίς να αλλοιωθεί. Μάλλον η σωστή σχέση σε κάνει καλύτερο, έτσι δεν είναι;
    Και επειδή δεν πρόλαβα την προηγούμενη ανάρτησή σου με το ολιγόλεκτό σου να σου πω τώρα τα συγχαρητήριά μου. Το λάτρεψα!
    Όνειρα γλυκά Μαράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σωστή σχέση σε κάνει καλύτερο, ναι, και τα ίδια σου τα αισθήματα... Όσο πιο δυνατά κι ερωτευμένα, τόσο περισσότερο προσπαθείς για να είσαι σωστός και να μην κάνεις κάτι και το χαλάσεις!
      Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ καλή μου Άννα! Βρίσκομαι σε πολύ τρέξιμο αυτή την περίοδο και χάνω πολλές αναρτήσεις από ιστολόγια που μου αρέσει να έρχομαι, όπως το δικό σου, αλλά θα επανορθώσω μόλις ηρεμήσω!
      Καλό ξημέρωμα να έχουμε :)

      Διαγραφή
  9. Αν και παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, το τελευταίο μάλιστα μόλις οκτώ μηνών ( μαζί σου γράφουμε τώρα :) )δηλώνω πως ο γάμος είναι η πιο μεγάλη γραφειοκρατική απάτη που δημιούργησε ποτέ η κοινωνία. Θεωρώ πως οι άνθρωποι που είναι μαζί από αγάπη, έρωτα και σεβασμό δεν χρειάζονται υπογραφές σε χαρτιά για να μην βροντήξουν την πόρτα πίσω τους, να μην προδώσουν, να μην πληγώσουν... αυτά ! Την αγάπη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω ο γλυκούλης! Ή η γλυκούλα! Αγαπώ τα μωρά και τα παιδάκια! :)
      Συμφωνώ μαζί σου Σταυρούλα μου. Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Η Δανάη μου... ^_^ είναι η πιο μικρή μας κι έχει τα μάτια της καταιγίδας ...γκρίζα !

      Διαγραφή
    3. Είναι δηλαδή και πανέμορφη :)
      Να τη χαίρεσαι, από καρδιάς, σου εύχομαι :)

      Διαγραφή
  10. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω και με το προσωπικό παράδειγμα Μαράκι μου (15 χρόνια σχέσης χωρίς δέσμευση καμία κερδίζαμε τη σχέση κάθε μέρα και ήταν υπέροχο...μα μετά όταν είχε έρθει το τέλος - κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο ακόμα και στις πιο ωραίες σχέσεις- ο γάμος δεν μας κράτησε μαζί!

    Με βρίσκεις καθ΄όλα σύμφωνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με φοβίζουν όλα αυτά... Κι επειδή δεν ξέρεις πώς να τα διαχειριστείς προκαταβολικά, μάλλον κλείνεις τα μάτια στην ανασφάλεια και ζεις όσο πιο όμορφα, δυνατά και αληθινά γίνεται το τώρα... Αυτό που έχεις! Μέχρι να μην το έχεις, οπότε τότε βλέπεις πώς θα το παλέψεις...

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ να μοιραστείτε μαζί μου τις σκέψεις σας. Είστε ευπρόσδεκτοι να σχολιάσετε όπως αισθάνεστε!