Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Να βγάζεις τη μάσκα σου όταν μου μιλάς


m e n t e ú n i c a https://youtu.be/qjXMdWxlFcU ∞ g l o b a l ∞ i n m i n e n t ∞ a w a k e n i n g ∞ m e n t e ∞ c o l e t i v a ∞:


Κανείς δεν λυπάται για τις από καιρό φορεμένες μάσκες  ορισμένων ανθρώπων που πέφτουν κάτω και σπάνε σε χίλια κομμάτια και αχρηστεύονται. Το πρόβλημα είναι το πρόσωπο που μένει εκτεθειμένο, με μία έκφραση γνώριμη, αλλά όχι ίδια μ’ αυτή που εσύ το είχες τόσο καιρό καταχωρημένο στο μυαλό σου. Όταν βγει η μάσκα μένει κανείς σχεδόν αγνώριστος.

Ξαφνικά διαπιστώνεις ότι δεν γνώριζες όλες του τις πλευρές, τις εκφάνσεις, τελικά. Ή ίσως, χειρότερα, ότι ό, τι ήξερες για εκείνο το πρόσωπο, εκείνο το σύνολο σώματος και πνεύματος με το οποίο έχεις αμέτρητες κατά τ’ άλλα αναμνήσεις, δεν ισχύει πια. Μπορεί και να μην ίσχυε ποτέ έτσι κι αλλιώς από την αρχή.


Ο καθένας σε φάσεις της ζωής του δικαιούται μία μάσκα, είναι κι απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις. Οι μάσκες δουλεύουν παριστάνοντας κάτι που δεν είμαστε εμείς, προβάλλουν μία καλύτερη εκδοχή μας, αυτό είναι φτιαγμένες να κάνουν. Να μας καμουφλάρουν για να μας προστατεύουν από την αδιακρισία, το ποδοπάτημα της εκμετάλλευσης, τη χαιρεκακία. Κι έτσι είναι χρήσιμες.


Δεν τις δικαιούνται όμως όσοι τις χρησιμοποιούν αθέμιτα, για να κρύψουν πίσω τους την αθλιότητα μίας κακίας, ζήλιας, μισαλλοδοξίας και γρουσουζιάς. Όσοι προσπαθούν να ξεγελάσουν για  να χαλάσουν, να επηρεάσουν, να πλησιάσουν άλλους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τους ήθελαν δίπλα τους. Όχι για να καμουφλάρουν τα ανήσυχα μάτια τους όταν οι άλλοι πετυχαίνουν κάτι… Όχι για να σε κάνουν να τους βάλεις στην καρδιά σου.


Γιατί μόλις βάλεις στην καρδιά σου έναν άνθρωπο με μάσκα, είναι σαν να ‘βαλες στο σπιτικό σου έναν Δούρειο Ίππο: κάποια στιγμή θα ξεχυθεί σε κάθε γωνιά της πραγματικότητας ένας ξένος επικίνδυνος, γιατί σε ξέρει καλά, ξέρει τις συνήθειες και τις αδυναμίες σου, τις σκέψεις και τους φόβους σου, και θα τα εκμεταλλευτεί για να ταίσει αυτό που τον κάνει και τρώει τα νύχια και τα δάχτυλά του, αυτή την τάση του να υπερέχει, να έχει κι αυτός ό, τι κι εσύ και να είναι όσα είσαι εσύ που νομίζει ότι από εκείνον λείπουν. Γιατί τέτοια εμπιστοσύνη κι εκτίμηση έχει στην πραγματικότητα για τον εαυτό του. Καμιά.


Κι έτσι, έχοντας φύγει η μάσκα, μένεις είτε να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα, περισσότερο  για να μην αναγκαστείς να παραδεχτείς την κακή σου επιλογή και κρίση, είτε να προσπαθείς να μαζέψεις απ’ ολόγυρα τα κομμάτια της διαλυμένης σου εμπιστοσύνης, που σαν μικροσκοπικά τζαμάκια έχουν σκορπιστεί παντού και τα πατάς και ματώνεις συνεχώς, ξανά και ξανά.


Όσο για τους άλλους, αυτούς που επιτέλους συστήθηκαν, δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να σκέφτονται ή να νιώθουν πια, τι γίνονται στο τέλος και τι τους συμβαίνει. Κάπου διάβασα ότι δεν μπορείς να βγάλεις μία μάσκα που φοράς για καιρό χωρίς να ξεκολλήσει μαζί και ένα κομμάτι από το δέρμα σου.


Ίσως δεν με ενδιαφέρει και τόσο να μάθω.


28 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρία. Θα έλεγα μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη αλήθεια για ρόλους και μάσκες που φοράμε και τις επιπτώσεις τους ολόγυρά μας.
    Καλά Κούλουμα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειλικρινά σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλό να ανακαλύπτεις αμέσως τα σημάδια της μεταμφίεσης και να κόβεις πέρα μακριά! χωρίς δικαιολογίες, χωρίς να ψάξεις οτιδήποτε! πολύ μου άρεσε η ανάρτηση σου, πολύ ωραία διατυπωμένη. καλή Καθαρά Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχουν όλοι τη δύναμη να το κάνουν αυτό Εύη μου!
      Αλλά όσοι μπορούν, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουν, να απομακρυνθούν αμέσως. Και με χίλια!
      Καλή Καθαρά Δευτέρα και σε εσένα!

      Διαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μας σε κάποια φάση τής ζωής του,
    μια μάσκα την φόρεσε, από φόβο, δειλία, άγνοια ίσως.. Έχουμε
    συμπέσει θεματικά σήμερα. Καλημέρα Μαρία και καλά να περάσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχουν θέση οι μάσκες ανάμεσα σε πρόσωπα που γνωρίζονται και αγαπιούνται... δεν έχουν νόημα και κάνουν μόνο κακό!
      Καλή Σαρακοστή να έχουμε :)

      Διαγραφή
  4. Τις μάσκες των πολιτικών φοβάμαι
    γιατί ο λαός παραμένει τραγικά
    ευκολόπιστος κατά τον ποιητή

    Καλά να είσαι Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα... άλλη συζήτηση αυτή, Ελένη!
      Έχεις δίκιο...
      Να είσαι καλά κι εσύ!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα !!! Πολύ σωστά διατυπωμένη όλη η σκέψη σου καλή μου , είναι αλήθεια ότι και εμείς φορέσαμε τη μάσκα άλλοτε από δειλία , φόβο που και αυτές σίγουρα πλήγωσαν γιατί δείξαμε κάτι άλλο !!! Τώρα ανθρώπους μασκοφορεμένους συναντάμε και μάλιστα αγαπημένους μα μήπως φοβηθήκαμε ν΄αναγνωρίσουμε τη μάσκα , μήπως λέω!!!
    Καλή Σαρακοστή και καλώς σε βρίσκω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό νομίζω κι εγώ Νικόλ, πως εθελοτυφλούμε και μετά... παίζουμε κουτουλιές.
      Καλή Σαρακοστή και σε εσένα, καλώς ήρθες! :)

      Διαγραφή
  6. Πολύ σκληρό, αλλά τουλάχιστον αποκαλύφθηκαν!
    Καλή Σαρακοστή με υγεία και χαμόγελα!
    Καλή εβδομάδα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκληρό ναι, αλλά πονάει μια φορά και δεν διαιωνίζεται το πρόβλημα.
      Κι αυτό είναι καλό πράγμα.
      Να είσαι καλά Αριάδνη μου!

      Διαγραφή
  7. δυναμικο και ακρως ρεαλιστικο
    με αγγιξε

    Καλή Σαρακοστή εύχομαι, με υγεία.
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα χρειάζεται η δύναμη...
      Καλή Σαρακοστή και σε σένα Κική, να έχεις μία όμορφη μέρα.

      Διαγραφή
  8. Συμφωνώ μαζί σου. Εύστοχο κείμενο. Και πιστεύω ότι όλοι φορέσαμε μάσκες ή τις φοράμε κατά καιρούς, και για να πω την αλήθεια μου αυτο με φοβίζει λίγο. Όταν πέσουν οι μάσκες, το ξέρουμε; Μήπως βλέπουμε κάποια άλλη μάσκα κάτω από αυτήν που έπεσε;
    Καλή σου μέρα Μαρία μου
    Καλή Σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα με φοβίζει Αννούλα... Όσο για τις απανωτές μάσκες, θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή καταλήγουν κάπου! Ότι κάποτε κοιτάζουμε την αλήθεια στα μάτια!
      Το ελπίζω, τουλάχιστον.
      Καλή Σαρακοστή και σε σένα!

      Διαγραφή
  9. Πολύ καλή η γραφή σου Μαρία μου !
    Η μάσκα όπως και να 'χει κάτι κρύβει πίσω της και αυτό για μένα είναι εξαπάτηση εκ προμελέτης !
    Καλή Σαρακοστή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαπάτηση εκ προμελέτης...
      Πολύ σωστό. Ακριβώς αυτό είναι!
      Καλή σου μέρα Σταυρούλα μου!

      Διαγραφή
  10. Χίλιες φορές καλύτερα ένας άνθρωπος κοντά μου χωρίς μάσκα, παρά δεκάδες με μάσκες... κι ας τις φοράνε για λίγο μόνο.
    Η ειλικρίνεια είναι δύσκολο πράγμα, αλλά την εκτιμώ απεριόριστα.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είναι δύσκολο πράγμα και όχι αυτονόητο!
      Γεια σου Έλλη μου!

      Διαγραφή
  11. Αυτό που λες είναι το πιο σημαντικό, πως όλοι έχουμε φορέσει μια μάσκα κάποτε... ο λόγος που το κάναμε και το τι κρύψαμε πίσω της μας διαφοροποιούν.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μάσκες που φοριούνται για να προστατεύσουν, όχι, δεν εμπίπτουν στην κατηγορία εκείνων για τις οποίες γράφω εγώ... Αυτές είναι "καλές" μάσκες. Δεν μπαίνουν όλες στο ίδιο σακί.
      Να είσαι καλά, Αλεξάνδρα!

      Διαγραφή
  12. Ο καθένας μας ξεκινάει με μια μάσκα τη ζωή, αρχικά γιατί σαν παιδί σου λένε συνεχώς πρόσεχε πώς φέρεσαι τι θα πει ο κόσμος για σένα, και μετά θέλει ο καθένας να είναι αρεστός στον άλλον. Χωρίς να σημαίνει πάντα πως έχει κάτι να κερδίσει. Μεγαλώνοντας κατάλαβα, πως η μάσκα πολλές φορές είναι απαραίτητη για να επιβιώσεις, και να μπορείς να αμυνθείς σε πιθανές επιθέσεις των ξένων. Αλλά χρειάζεται μόνο για να επιβιώσεις, όχι στις άλλες φάσεις της ζωής σου. Είναι ένα πλεονέκτημα που σου δίνει η ωριμότητα. Να επιλέγεις να είσαι ο εαυτός σου όσο μπορείς στις συναναστροφές σου, και όποιος σε δέχεται καλώς. Εξάλλου αυτό που ισχύει για σένα ισχύει και για τους άλλους.Όποιος μας αρέσει και σε όποιον αρέσουμε Μαρία μου, για τους άλλους...δεν ευκαιρούμε! Πολλά φιλιά και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Μαίρη σε όσα έγραψες! Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου, συμφωνώ ότι είναι απαραίτητες οι μάσκες μερικές φορές, μόνο όταν είναι όμως για σκοπό που δεν βλάπτει κανέναν...

      Διαγραφή
  13. Τι καλο θα ηταν να μην υπηρχαν καθόλου οι μασκες στην ζωή παρα μονο τις απόκριες Μαρία μου.. αλλα γενικώς να πεφτουν οι μασκες..!!!να περνας ομορφα... φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχο αρθρο. Με αγγιξε.
    Καπου διαβασα οτι ο ερωτας ειναι οταν δινεις στον αλλο το δικαιώμα να σε καταστρέψει αλλα εσυ τον εμπιστευεσαι ότι δεν θα το κάνει.
    Το θεμα ειναι να βρεις αυτον που θα σε κανει να ριξει τις αμυνες σου να πεταξει τη μασκα του και να μη φοβασαι να ξεγυμνωθεις.
    Φιλακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ και χαίρομαι που σου άρεσε. Πράγματι... δεν είναι σχέσεις οι σχέσεις μπροστά από μάσκες!
      Να είσαι καλά :)

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ να μοιραστείτε μαζί μου τις σκέψεις σας. Είστε ευπρόσδεκτοι να σχολιάσετε όπως αισθάνεστε!